Kód oboru: 65-42-M/01
Zaměření:
- Řízení hotelového provozu
- SPA & Wellness
- Hotelnictví a cestovní ruch
Délka studia: 4 roky
Základní podmínky pro přijetí:
- úspěšné dokončení 9. ročníku ZŠ,
- přijímací zkoušky
- dobrý zdravotní stav (nutné potvrzení lékaře)
Způsob ukončení studia: maturitní zkouška
Zaměření Řízení hotelového provozu
Popis oboru
Cílem vzdělávacího programu je příprava odborných pracovníků pro širokou oblast služeb hotelového provozu a okrajově i služeb cestovního ruchu v nejrůznějších pracovních pozicích. Žáci získají komunikativní, osobnostní a odborné kompetence k provozování těchto činností.
Možnosti uplatnění absolventů
Absolventi se uplatňují v hotelích, podnicích veřejného stravování, v různých typech ubytovacích zařízení (turistických, lázeňských a rekreačních). Mohou se také stát podnikateli v uvedených oblastech. Absolvování oboru je jedním z kvalifikačních předpokladů pro získání oprávnění k podnikání v oblasti turistického ruchu, hotelnictví, stravovací činnosti. Naši absolventi nacházejí uplatnění nejen v České republice, ale mnohdy i v zahraničí, jako manažeři gastronomických či ubytovacích zařízení, programoví pracovníci, ale také i jako delegáti či průvodci.
Zaměření SPA & Wellness
Popis oboru
Cílem vzdělávacího programu je příprava odborných pracovníků pro oblast hotelnictví se specializací na poskytování služeb v lázeňském prostředí a moderní systém wellness center. Především v České republice má wellness obrovský potenciál a využití. Lázeňství je velmi rozšířeno především v oblasti léčebných procedur. Moderní trendy však jsou v krátkodobých relaxačních pobytech, na které je náš obor zaměřen.
Možnosti uplatnění absolventů
Absolventi se uplatňují v hotelích, ubytovacích zařízeních lázeňských středisek a wellness centrech, specializovaní pracovníci těchto zařízení, ale i v cestovním ruchu obecně jako průvodci po těchto zařízeních.
Absolventi oboru jsou připraveni pokračovat ve studiu na VOŠ nebo VŠ.
Něco navíc...
Škola dlouhodobě organizuje zahraniční pracovní stáže. Žáci mají možnost čtyři měsíce působit na řeckých ostrovech Kos a Rhodos a vyzkoušet si různé pracovní pozice v oblasti turismu. Jedinečná příležitost pro získání odborných pracovních zkušeností a zdokonalení se v cizích jazycích. Praxe probíhá v pětihvězdičkových hotelech např. na úseku front office, housekeeping, obsluhy, animačních služeb a podobně.
Zaměření: Hotelnictví a cestovní ruch
Popis vzdělávacího programu
Cílem vzdělávacího programu je příprava odborných pracovníků pro širokou oblast služeb hotelového provozu a služeb cestovního ruchu v nejrůznějších pozicích. Absolventi získají komunikativní, osobnostní a odborné kompetence k provozování těchto činností
Nedílnou součástí studia je odborná praxe, která umožňuje studentům postupné nabývání profesních znalostí.
Možnosti uplatnění absolventů
Absolventi se uplatňují v hotelích, podnicích veřejného stravování, v různých typech ubytovacích zařízení (turistických, lázeňských a rekreačních oblastech), zároveň nacházejí uplatnění u všech subjektů působících na trhu cestovního ruchu tuzemského i zahraničního. Absolvování oboru je jedním z kvalifikačních předpokladů pro získání oprávnění k podnikání v oblasti turistického ruchu, hotelnictví, stravovací činnosti. Naši absolventi nacházejí uplatnění v České republice i v zahraničí. Po splnění podmínek daných živnostenským zákonem o délce praxe mohou v hotelnictví i v oblasti cestovního ruchu podnikat. Absolventi oboru jsou připraveni pokračovat ve studiu na VOŠ nebo VŠ.
....něco NAVÍC....
Škola dlouhodobě organizuje zahraniční pracovní stáže. Žáci mají možnost čtyři měsíce pracovat na řeckých ostrovech Kos a Rhodos vyzkoušet si různé pracovní pozice v oblasti turismu. Jedinečná příležitost pro získání pracovních zkušeností, zdokonalení se v cizích jazycích a v neposlední řadě i přivýdělku. Praxe probíhá v pětihvězdičkových hotelech např. na úseku housekeeping, front office, obsluhy, animačních služeb a podobně.
Řízení hotelového provozu
Vyučovací předměty
|
Počet týdenních vyučovacích hodin v ročníku
|
CELKEM
|
||||
název
|
zkratka
|
1.
|
2.
|
3.
|
4.
|
|
Český jazyk
|
CJ
|
2
|
1
|
1
|
1
|
5
|
Cizí jazyk - 1
|
AJ;NJ;RJ
|
3(3)
|
3(3)
|
3(3)
|
4(4)
|
13(13)
|
Konverzace 1.cizího jazyka
|
KAJ; KNJ; KRJ
|
1(1)
|
1(1)
|
1(1)
|
1(1)
|
4(4)
|
Cizí jazyk - 2
|
AJ;NJ;RJ
|
2(2)
|
2(2)
|
1(1)
|
1(1)
|
6(6)
|
Základy společenských věd
|
ZSV
|
1
|
1
|
1
|
|
3
|
Dějepis
|
DE
|
2
|
|
|
|
2
|
Základy přírodních věd
|
ZPV
|
2
|
|
|
|
2
|
Nauka o výživě
|
NOV
|
|
2
|
|
|
2
|
Matematika
|
MA
|
2
|
2
|
2
|
1
|
7
|
Matematický seminář
|
MAS
|
|
|
1(1)
|
2(2)
|
3
|
Literatura
|
LIT
|
2
|
1
|
1
|
2
|
6
|
Tělesná výchova
|
TV
|
2(2)
|
2(2)
|
2(2)
|
2(2)
|
8(8)
|
Informační a komunikační technologie
|
ICT
|
2(2)
|
2(2)
|
|
|
4(4)
|
Ekonomika
|
EKO
|
|
1
|
1
|
3
|
5
|
Účetnictví
|
UCT
|
|
|
2(2)
|
2(2)
|
4(4)
|
Podnikatelský projekt
|
PPP
|
|
|
|
2(2)
|
2(2)
|
Technologie přípravy pokrmů
|
TPP
|
3(3)
|
2(2)
|
|
|
5(5)
|
Speciální technologie
|
SPT
|
|
1(1)
|
1(1)
|
|
2(2)
|
Technologické výpočty
|
|
|
1
|
|
|
1
|
Technika obsluhy a služeb
|
TOS
|
4(4)
|
2(2)
|
|
|
6(6)
|
Speciální obsluha
|
SOB
|
|
1(1)
|
1(1)
|
|
2(2)
|
Carving
|
CAR
|
|
|
1(1)
|
|
1(1)
|
Catering
|
CAT
|
|
|
1(1)
|
|
1(1)
|
Barmanství
|
BAR
|
|
2(2)
|
|
|
2(2)
|
Sommeliérství
|
|
2
|
|
|
|
2
|
Hotelový provoz
|
HP
|
|
|
1
|
3
|
4
|
Management a marketing hotelu
|
MMH
|
|
|
2
|
2
|
4
|
Zeměpis cestovního ruchu
|
ZCR
|
2
|
|
|
|
2
|
Cestovní ruch
|
CR
|
|
|
1
|
1
|
2
|
Wellness
|
WEL
|
|
|
1
|
|
1
|
Mediální výchova
|
MED
|
|
|
2
|
|
2
|
Učební praxe
|
UP
|
|
5(5)
|
5(5)
|
5(5)
|
15(15)
|
|
|
|
|
|
|
|
CELKEM
|
|
32
|
32
|
32
|
32
|
128
|
SPA & wellness
Vyučovací předměty
|
Počet týdenních vyučovacích hodin v ročníku
|
CELKEM
|
||||
název
|
zkratka
|
1.
|
2.
|
3.
|
4.
|
|
Český jazyk
|
CJ
|
2
|
1
|
1
|
1
|
5
|
Cizí jazyk - 1
|
AJ;NJ;RJ
|
3(3)
|
3(3)
|
3(3)
|
4(4)
|
13(13)
|
Konverzace 1.cizího jazyka
|
KAJ; KNJ; KRJ
|
1(1)
|
1(1)
|
1(1)
|
1(1)
|
4(4)
|
Cizí jazyk - 2
|
AJ;NJ;RJ
|
2(2)
|
2(2)
|
1(1)
|
1(1)
|
6(6)
|
Cizí jazyk – 3
|
AJ;NJ;RJ
|
|
1(1)
|
1(1)
|
1(1)
|
3(3)
|
Základy společenských věd
|
ZSV
|
1
|
1
|
1
|
|
3
|
Dějepis
|
DE
|
2
|
|
|
|
2
|
Základy přírodních věd
|
ZPV
|
2
|
|
|
|
2
|
Nauka o výživě
|
NOV
|
|
2
|
|
|
2
|
Matematika
|
MA
|
2
|
2
|
2
|
1
|
7
|
Matematický seminář
|
MAS
|
|
|
1(1)
|
2(2)
|
3
|
Literatura
|
LIT
|
2
|
1
|
1
|
2
|
6
|
Tělesná výchova
|
TV
|
2(2)
|
2(2)
|
2(2)
|
2(2)
|
8(8)
|
Informační a komunikační technologie
|
ICT
|
2(2)
|
2(2)
|
|
|
4(4)
|
Ekonomika
|
EKO
|
|
1
|
1
|
3
|
5
|
Účetnictví
|
UCT
|
|
|
2(2)
|
2(2)
|
4(4)
|
Podnikatelský projekt
|
PPP
|
|
|
|
2(2)
|
2(2)
|
Technologické výpočty
|
TEV
|
|
1
|
|
|
1
|
Carving
|
CAR
|
|
2(2)
|
1(1)
|
|
3(3)
|
Sommelierství
|
SML
|
2
|
|
|
|
|
Lázeňství
|
LAZ
|
|
2
|
1
|
1
|
2
|
Technika služeb CR
|
TCR
|
|
|
|
2(2)
|
2(2)
|
Hotelový provoz
|
HP
|
|
|
1
|
2(1)
|
3(1)
|
Management a marketing hotelu
|
MMH
|
|
|
2
|
|
2)
|
Zeměpis cestovního ruchu
|
ZCR
|
3
|
|
|
|
2
|
Cestovní ruch
|
CR
|
|
2
|
2
|
|
4
|
Wellness
|
WEL
|
|
1
|
1
|
1
|
3
|
Profesní komunikace
|
PK
|
|
1
|
1
|
|
|
Mediální výchova
|
MED
|
|
|
2
|
|
2
|
Kulinářské umění
|
KUL
|
8(8)
|
5(5)
|
|
|
10(10)
|
Učební praxe
|
UP
|
|
|
5(5)
|
5(5)
|
10(10)
|
|
|
|
|
|
|
|
CELKEM
|
|
32
|
32
|
32
|
32
|
128
|
Hotelnictví a cestovní ruch
Vyučovací předměty
|
Počet týdenních vyučovacích hodin v ročníku
|
CELKEM
|
||||
název
|
zkratka
|
1.
|
2.
|
3.
|
4.
|
|
Český jazyk
|
CJ
|
2
|
1
|
1
|
1
|
5
|
Cizí jazyk - 1
|
AJ;NJ;RJ
|
3(3)
|
3(3)
|
3(3)
|
4(4)
|
13(13)
|
Konverzace 1. cizího jazyka
|
KAJ; KNJ; KRJ
|
1(1)
|
1(1)
|
1(1)
|
1(1)
|
4(4)
|
Cizí jazyk - 2
|
AJ;NJ;RJ
|
2(2)
|
2(2)
|
1(1)
|
1(1)
|
6(6)
|
Základy společenských věd
|
ZSV
|
1
|
1
|
1
|
|
3
|
Dějepis
|
DE
|
2
|
|
|
|
2
|
Základy přírodních věd
|
ZPV
|
2
|
|
|
|
2
|
Nauka o výživě
|
NOV
|
|
2
|
|
|
2
|
Matematika
|
MA
|
2
|
2
|
2
|
1
|
7
|
Matematický seminář
|
MAS
|
|
|
1(1)
|
2(2)
|
3
|
Literatura
|
LIT
|
2
|
1
|
1
|
2
|
6
|
Tělesná výchova
|
TV
|
2(2)
|
2(2)
|
2(2)
|
2(2)
|
8(8)
|
Informační a komunikační technologie
|
ICT
|
2(2)
|
2(2)
|
|
|
4(4)
|
Ekonomika
|
EKO
|
|
1
|
1
|
2
|
4
|
Účetnictví
|
UCT
|
|
|
2(2)
|
2(2)
|
4(4)
|
Podnikatelský projekt
|
PPP
|
|
|
|
2(2)
|
2(2)
|
Technologie přípravy pokrmů
|
TPP
|
1(1(
|
|
|
|
1(1)
|
Speciální technologie
|
SPT
|
|
1(1)
|
1(1)
|
|
2(2)
|
Technika obsluhy a služeb
|
TOS
|
1(1)
|
|
|
|
1(1)
|
Speciální obsluha
|
SOB
|
|
1(1)
|
1(1)
|
|
2(2)
|
Carving
|
CAR
|
|
|
1(1)
|
|
1(1)
|
Catering
|
CAT
|
|
|
1(1)
|
|
1(1)
|
Barmanství
|
BAR
|
|
2(2)
|
|
|
2(2)
|
Sommeliérství
|
SML
|
1(1)
|
2(2)
|
|
|
3(3)
|
Hotelový provoz
|
HP
|
|
|
1
|
2
|
3(3)
|
Management a marketing hotelu
|
MMH
|
|
|
2
|
2
|
4
|
Zeměpis cestovního ruchu
|
ZCR
|
2
|
2
|
|
|
4
|
Cestovní ruch
|
CR
|
2
|
1
|
1
|
1
|
5
|
Průvodcovství
|
WEL
|
|
|
1
|
2
|
3
|
Mediální výchova
|
MED
|
|
|
2
|
|
2
|
Učební praxe
|
UP
|
|
5(5)
|
5(5)
|
5(5)
|
15(15)
|
Regionální turistické služby
|
RTS
|
2
|
|
|
|
2
|
Lázenství a wellness
|
LW
|
2
|
|
|
|
2
|
CELKEM
|
|
32
|
32
|
32
|
32
|
128
|